Без значение колко скъп, качествен или надежден е вашият часовник, той не е безсмъртен или вечен. Ако не полагате каквито и да е грижи за своя скъп аксесоар, луксът от него скоро ще бъде заличен и буквално ще се изпари. Добре поддържаният часовник, от друга страна, винаги изглежда първокласно и изискано. Нещо повече – наложително е да гледате на скъпия си часовник като на инвестиция, а за нея винаги полагаме необходимите грижи, ако ни е струвала много, нали?

Днес ще Ви запознаем със съветите на нашите партньори от Timebox.bg – специализиран уебсайт за часовници.

Какви спецификации притежават ръчните часовници?

Какви спецификации притежават ръчните часовници?

Видове функции при часовниците

Ако часовникът ви притежава голям набор от спецификации, които или не познавате, или не ползвате, изборът ви да си купите именно него е по-скоро неоснователен. Ето защо преди да заплатите сумата за даден часовник, добре е да се запознаете с основните функции на часовниците днес:

  • Хронограф – това е нещо между секундомер и таймер. Часовникът с такава функция разполага с от един до три бутона за засичане на време, без това да афектира върху показателите за дата, час и т.н.
  • Хронометър – често се бърка с хронографа, но това всъщност е един вид сертификат за точност при отмерването на времето според стандартите на швейцарските производители на часовници.
  • Лунна фаза – показва конкретната фаза на Луната през цялата година
  • Водоустойчивост – това са часовници, които продължават да работят дори при контакт с вода или влага. Нивото на водоустойчивост обаче варира – например, някои часовници издържат на вода до определени метри дълбочина, докато други могат да се мокрят, а трети – остават в изправност в случай че ви хване дъждът. В тази връзка, ако смятате да се гмуркате с часовника си или да плувате, търсете по-висока степен на водоустойчивост.
  • Часови зони – много часовници ви показват не само времето в момента, но и точното време в различни краища по света. Най-често става въпрос за големи столици. Това е перфектната функция за хората, които обичат или им се налага да пътуват много.
  • Светещ или луминесцентен циферблат – тази функция е важна за хора, на които им се налага да стоят или работят до късно, тоест да ползват часовника си и на тъмно
  • Аларма – идеална функция за хора, които имат нужда от събуждане или напомняне за важни събития и задачи

Много производители на часовници като Emporio Armani & Michael Kors предлагат дори специални услуги за поддръжка на продаваните от тях часовници и с това предоставят допълнителна стойност за своите клиенти, а и представата, че продават нещо наистина качествено и ценно. В същото време, обикновените часовникари са не по-малко надежден вариант за поддръжка на вашия часовник, както и за поправка или смяна на определен елемент.

Много от моделите, предлагани в Timebox.bg, между другото, пристигат с гаранция – търговска или директно от производителя – която да ползвате през първите години след покупката.

Това, със сигурност, не е изчерпателен и пълен списък с груби грешки, които е възможно да допускате в избора на часовник според стила и индивидуалните ви качества. Ако обаче избегнете обаче поне тях, е напълно достатъчно като за начало.