Нищо не се сравнява с удовлетворението от изплъзването през градските задръствания на колело. Докато автомобилите стоят в задръстването, за мен е огромно удоволствие да се придвижвам между тях, достигайки до офиса, до магазина, или просто до среща с приятели в центъра  бързо и без излишен стрес. Това чувство на свобода и ефективност е неподражаемо и за мен е много ценно. НО ето и няколко причини които мога да дам на вас защо е добре да свикнете да се придвижвате с колело в града :

Еко придвижване

Ще кажете какво пък – еко, за мен е по-важно бързо и лесно да стигна до точка Б, е да ама в последно време въздуха в градовете ни е под всякаква критика и използването на колело значително намалява въглеродния отпечатък, тъй като не генерира вредни емисии. Това е пряк принос към намаляване на замърсяването на въздуха в града и подобряване на общата екологична обстановка. Така че определено е време вече да се замислим, а не да мислим че това е само отговорност на големите компании и държавата да ни “оправи”.

Спорт и повишаване на активността

Редовното каране на колело е отлична форма на упражнение, което помага за подобряване на кардиореспираторната и мускулната система, намаляване на риска от хронични заболявания и подобряване на общото физическо състояние. Освен това, карането на колело допринася за намаляване на стреса и увеличаване на нивата на ендорфини.

Пестим средства

Спестяването на разходи за бензин, паркинг и поддръжка на автомобил е значително, когато изберем колелото за основен транспорт. Колелото е сравнително евтино, не изисква застраховка, данъци или скъпа поддръжка, което го прави идеален избор за градски условия.

По ефективно е в града

Тук със сигурност няма спор в това – особено в големи градове като София, където за да стигнете от точка А до Б понякога отнема повече от час. В гъсто населени градове и при често задръствания, колелото често се оказва по-бързо средство за придвижване от автомобила. Възможността да се избегнат задръствания и да се намерят по-кратки пътища чрез велоалеи и паркове прави колелото изключително удобно за градска среда.

Подобряване на обществената инфраструктура

Нарастващата популярност на колелото като средство за придвижване насърчава развитието на по-добра велосипедна инфраструктура в градовете, включително изграждането на велоалеи, паркинги за колела и услуги за споделяне на колела. Това води до повишаване на безопасността и удобството на велосипедистите, както и до насърчаване на още повече хора да изберат този начин на придвижване.

Какъв модел колело карам ?

Аз лично съм избрал един от моделите на Drag, която предполагам всички от вас знаят – Drag C1 Ride Disc с 26 инчови гуми, които за мен като мъж е перфектната комбинация  – цена / качество. Колелото се кара изключително леко и приятно и е много удобно както за градски преходи, така и за планинско каране – ако се наложи разбира се.