Телевизия

Ще се издънят ли бг сериалите?

От януари 8th, 2020 No Comments

Обичам да гледам сериали. От малка съм като залепена пред телевизора и въпреки подигравателните подмятания, не се срамувам да си кажа, че съм израстнала с едни от най-хубавите латиноамерикански, само американски или дори руски поредици. Единствено турската вълна ме пропусна, но може би е било по-скоро от изкуствено придобити предразсъдъци.

Бях много щастлива, когато освен българските кино продукции се възродиха и телевизионните сериали. Не че не можеше да се случи и по-рано, но това е друга тема.

Помните ли, когато започна първият сезон на Биг Брадър? Помните ли как буквално улиците опустяваха докато го излъчваха? А това да ви напомня за еуфорията покрай „Стъклен дом”, когато беше единствения бг сериал в ефира?

“Стъклен Дом” се появи в ефира точно навреме

Не искам да съм скептична, но просто българинът е способен да опорочи всичко, до което се докосне. Факт. След успеха на първото българско риалити започнаха и второ, трето, по две-три, излъчващи се едновременно по различните телевизии. Хората се отегчиха и естествено им омръзна рейтинговата надпревара. Тогава като светъл лъч се появи „Стъклен дом”. Реакцията на конкурентните на БТВ телевизии, обаче си беше очаквано първосигнална. Не че има нещо лошо да гледаме повече сериали, особено, когато са качествено направени, но зрителите преди всичко са консуматори. Както би ни писнало да ядем шоколадови бонбони по цял ден, така и ежедневното пренастройване „ В този сериал как се казваше мутрата? (а такава задължително има)” също леко дразни.

Върхът беше, когато миналата неделя, освен, че бях поставена пред дилемата Джаро или Милото, ми се наложи да превключвам и на Нова отвреме навреме, защото… каква случайност, бяха решили да направят финала на Х фактор именно тогава. Хубавото при риалитата беше, че когато ефирът достигна точката на пренасищане, на някои хора им дойде „гениалната” идея, че само високото качество и малко количество може да ги спаси от тотална гибел и забвение. За сериалите още има време, а и ще бъде жалко нещо хубаво и криещо в себе си толкова потенциал да се провали, само защото продуцентите нямат търпение да си покажат какво могат.