Из БългарияРазмисли

ТОЙ живее до теб

От декември 15, 2019 януари 9th, 2020 45 коментара

Внимание: Да не се чете от хора със слаби нерви!

„Георги Василев от врачанското село Бели извор простреля 14-годишния Асен Найденов. След огромна кръвозагуба и животоспасяваща операция детето се възстановява. Съседите на бившия военен Василев отдавна са наплашени. Жестокият старец изтребил над 10 кучета в махалата, включително и домашни. Почти всяка вечер пенсионерът излизал пред прага си да стреля напосоки.” (в-к „Стандарт”, 12.06.2010)

Харесват ли ти малките котета на снимката? По улиците у нас тях ги няма. Вместо това:

–  черното е простреляно с арбалет от неизвестен извършител. Стрелата е пронизала корема.

– бялото е подпалено, а на гърба му има пластмаса, за да се разтопи и да го мъчи.

– шареното е изядено живо от домашно куче, чийто стопанин тъпче главата на котето, докато любимецът му яде.

Не извръщай глава!* Гнуси се от помиярите сред нас, хората.

Тези твои сънародници не са в затвора. Защото няма нормативна уредба, която да ги прати там.

Неофициалната статистика се пръска по шевовете от случаи на насилие над животни. България обаче нехае. Тя продължава да бъде една от трите държави в Европа (освен Албания, Босна и Херцеговина) , в които да измъчваш животно и да причиниш смъртта му не е престъпление.

Има хора у нас, които за удоволствие:

– душат куче с найлоново въже, бият го с метална тръба и дъска, накрая зверски го умъртвяват с брадва;

– стрелят с арбалет и пронизват котка през коремчето;

– продупчват главата на малко коте с въздушна пушка. Не им стига. Прострелват животинката и в гръбнака;

– заливат със сярна киселина куче;

– убиват с тояга коте, защото се е покатерило на терасата им;

– с  камъни размазват главата на котарак, с тухли убиват кучета, опитали се да си поиграят с техния домашен любимец.

„30-годишен мъж бе прострелян в лицето и бедрото от пловдивчанин, който се опитвал да убие бездомно куче с ловна пушка. 49-годишният А.Г. е стрелял в двора на сервиз „МАН” край пътя Хасково-Пловдив с незаконно притежавано оръжие. Погрешка улучил Т.П. от с. Стойките, който бил на мястото, за да вземе от работа брат си – шофьор на товарен автомобил.” (news.dir.bg, 30.10.2009)

Има и българи, които режат скалповете и ушите на умъртвените от тях животни. Други обесват със сезал куче и го оставят да виси почти цял ден на пътния надлез край с. Мало Конаре над автомагистрала „Тракия”. Трети режат краката на Мима. Четвърти отглеждат кучетата си, само за да ги пуснат в организирани боеве, а после зверски да ги убият ако не спечелят.

… който беси котка на лоста пред блока ти, утре може да пребие теб с тръба.

Тези твои сънародници не са в затвора. Защото няма нормативна уредба, която да ги прати там.

Още през 2009 г. Гражданска група „Град за отговорни хора” инициира действия по промяна на Наказателния кодекс на РБългария. Въпреки подкрепата на Евдокия Манева, исканата инкриминация на насилието над животни не минава на второ четене в парламента. Депутатите склоняват единствено организирането на боеве с животни да бъде окачествено като престъпление. И наказанието е…пробация.

Един ден обаче неизвестен извършител отряза краката на кучето Мима в Дряново. След този случай обществото принуди министър Мирослав Найденов и премиера Бойко Борисов да обещаят, че ще вземат мерки по въпроса с инкриминацията на насилието над животни. Последва едно голямо и дълго НИЩО. Преди дни обаче предложените промени в Наказателния кодекс минаха през Правната комисия на парламента. А после и на първо четене депутатите ги приеха. Засега до тук.

Нуждата от закон срещу насилието над животни е крещяща. И не защото нямаме никаква друга правна уредба.

Закон за защита на животните има от 2008 г., но там нарушенията се квалифицират като административни. Промените в Наказателния кодекс ще ги окачествят като престъпления. А това е добре за теб. Защото криминализирането на насилието над животни е един вид превенция срещу насилието над хора. И ако попиташ какво гарантира, че приемането на един закон ще спре престъпленията, ще ти кажа – нищо. В нормалните държави, когато човек прояви насилие над животно, моментално бива отритнат от обществото, става враг. България обаче има много път да извърви, докато моралът подейства преди закона. Затова последният е нужен. На теб, и на мен.

„Дете, пострадало при стрелба в столичния квартал „Овча Купел”, е било прието в сряда в „Пирогов”. Петгодишната М.П. е била оперирана в детската травматология на болницата. От лявата лакътна става травматолозите са извадили сачма, заседнала в меките части. По информация от болницата детето е било уцелено вчера пред дома си при стрелба на непознати. Преди да уцелят момиченцето, стрелците убили кучето на семейството – немска овчарка.” (mediapool.bg, 20.08.2009)

…най-големите серийни и масови убийства в САЩ са извършени от хора, малтретирали животни или били свидетели на такова насилие.

Проучвания на различни организации посочват, че между жестокостта към животните и тази към хората има здрава връзка. Тоест който беси котка на лоста пред блока ти, утре може да пребие теб с тръба. И наказанията за насилниците нямат нищо общо с това, че баба ти и дядо ти заколват прасето по Коледа. Нямат общо и с котето, което случайно блъсна на „Орлов мост”, а после закара до близката ветеринарна клиника, за да се опиташ да го спасиш. Още по-малко имат общо с разкървавената от ритника ти муцуна на кучето, което оня ден нападна детето ти. Никой няма да те съди за това. В затвора ще влязат тези като Е. Аспидов от Горни Лозен. Той осиновява малки котета и кучета, а после храни с тях боа-удушвач, тигров питон и чифт каскавели.  Вярваш, не вярваш, този човек живее до теб.  И вероятно разговаря с детето ти.

Изследвания показват, че 100% от извършителите на тежки сексуални престъпления, които завършват със смърт на жертвата, са направени от хора, които малтретират животни. 45% от извършителите на сексуални престъпления, както и 30% от осъдените за педофилия в световен мащаб, са измъчвали животни в миналото си. Боевете с животни пък са организирана, системна жестокост. С инкриминацията на жестокостта над животни санкциите за това престъпление трябва да се завишат над сегашната пробация, защото е не само насилие, но и организирана престъпност на високо ниво. Повечето участващи са наркобосове и хора, свързани с трафика на жени.

Показателно за връзката между насилието над животни и хора е и проучване от 1999 г. сред затворници в Южна Африка. При анкетирани 58 души, осъдени за престъпления, включващи агресия, 38 (над 63%) са признали, че преди това са упражнявали насилие над животни, докато от 59, осъдени за престъпления без агресивно поведение, едва шестима (малко над 10%) са потвърдили за случаи на насилие над животни.

При случаите на стрелба в американски училища между 1996 и 1999 г. петима от всичките 11 извършители са имали документирани предишни случаи на насилие над животни.

Насилникът може да бъде съседът, роднината, учителят в детската градина, където всяка сутрин водиш сина си.

Според проучване на ФБР най-големите серийни и масови убийства в САЩ са извършени от хора, малтретирали животни или били свидетели на такова насилие.  Защото насилниците над животни рядко спират дотам, а границата е много тънка. Наранявайки по-слаб, често насилниците задоволяват собствените си слабости. По-слабият е дете, жена, възрастен човек или животно.

Насилникът може да бъде съседът, роднината, учителят в детската градина, където всяка сутрин водиш сина си. Или пък полицаят, кметът, месарят. Днес те се усмихват на детето ти когато го срещнат пред входа, черпят го с бонбони, говорят с него. Утре хвърлят отрови, за да избият кучетата – пред същия този вход, твоят. Прокрадват се в храстите и отскубват главите на гълъби и котки. А до отровата играе детето ти, в същите тези храсти гони футболната си топка. Не те ли е страх, че вдругиден синът ти ще настъпи някой в рейса към училище?  Че това може да отприщи насилие, което е трудно да си представиш?

Превенцията на насилието над хора е пряко свързана с инкриминацията на насилието над животни. Както Мая Манолова каза,  дилемата не е „ИЛИ, ИЛИ”, а има само „И”.  Обществото трябва да се погрижи за това „И”, защото няма приоритети, когато става въпрос за насилие. Насилникът трябва да се наказва от обществото. В противен случай днес убива с тръба куче, утре – дете, жена, по-слаб човек. Инкриминацията на проявите на особена жестокост към животни са начин да се противопоставиш на домашното насилие, педофилията, трафика на хора. Тръгва се отнякъде. Хората от тези организации извървяха дълъг път към окачествяването на насилието над животни като престъпление. Просто ги последвай, не извръщай глава:

Гражданска група „Град за отговорни хора”,фондация „Четири лапи”Animal Rescue Sofiapitbull-bg.org„Приятели на котката”, групите във фейсбук „Заедно срещу насилието над животните” и „ЗАТВОР ЗА КОПЕЛЕТО, ОТРЯЗАЛО КРАКАТА НА КУЧЕТО В ДРЯНОВО”.

…кажи на депутата да ги маркира. Да ги жигоса със знак „престъпник”.

Аз се страхувам от кучета, и обикалям по 4-5 преки в квартала, за да не ги срещам и случайно предизвикам по някакъв начин. Но повече се страхувам от човека, който преди 10 години разплака братовчедка ми. Той насипа отрова върху первазите на мазетата. Нейният кокер умря в мъки. А на няколко метра от мазетата, в градинката зад блока, играеха деца, които на килограми тогава бяха колкото кучето…

Страхувам се и от човека, убил  котарака на моя съученичка преди още повече години. Привличаше животните с валериан. После им даваше отрова. И намериха животното мъртво, на тавана на къщата им.

Страхувам се и от съседските хлапета на моя приятелка. Те инжектираха антифриз в тялото на едно коте. За да го гледат как се обезформя, да се кикотят докато умира…

Да заобикалям тези хора по преките в квартала не мога. Защото не знам кои са. Ако ти знаеш, кажи на депутата да ги маркира. Да ги жигоса със знак „престъпник”. Моля те!

*Не извръщайте глави! Не бъдете щрауси! – думи на д-р Мила Бобадова от гражданска група „Град за отговорни хора”. С тях тя призова журналистите да не покриват очите си, гледайки снимки на зверски измъчвани животни по време на специална пресконференция на горепосочените организации относно инкриминирането на особената жестокост към животните. На тази докторка ще занеса и шампанското, което тя трябваше да „гръмне” още преди 2 години.

45 коментара

 • Марио Додев каза:

  Брутално!

 • Козата Ани каза:

  Уау…. Страхотен материал…. Yasmin…

 • Събина каза:

  съжалявам, не мога да натисна бутна like 🙁

 • Nickey Kolev каза:

  Но пък можеш да го share-неш, за да го видят макс хора около теб. Извращенията, за които се говори тук са всекидневни.Често се дразня на бабките, които хранят уличните кучета, които пък ме нападат, когато мина покрай тях. Да, аз съм ритал улично куче, гонил съм го с камъни, но ако не го направя, най-малкото ще се отърва с драскотини по краката. Но да го правиш за удовлетворение на собствените си садистични нужди е болно. А ганицата между куче и човек и според мен е много тънка.

 • Калина каза:

  Разбира се,и аз съм ритала улично куче,но разликата е,че в единия случай му се вика самозащита,а в другия – садизъм!

 • Марио Додев каза:

  +1

 • Калина каза:

  ???Не та разбрах?Излишна е защото не и вярваш или защото и без това ще продължиш да измъчваш животни?

 • Митко каза:

  Аз съм против насилиенто над животни. Но съм още по-против насилието над хора (.. от животни).Идете ги обяснявайте вашите тревоги на нахапаните деца, чиято уплаха ще си остане за цял живот.

 • Козата Ани каза:

  ъм… а мислиш ли, че същите деца трябва да се движат в бойно поле с откъснати глави, простреляни, разчекнати и кървящи трупове?

 • Калина каза:

  На кои нахапани деца?От прободеното със стрела или от изгореното коте?Статията засяга насилието над животните изобщо,а не проблема с бездомните кучета!Чети малко по-внимателно!

 • nahodka каза:

  Нахапани са, защото не тези кучета не са получили любов и социализация като малки, защото мястото им не е на улицата и защото има безотговорни стопани-в това няма спор. Но в САЩ знаем как се постъпва с тях.Подобно поведение трябва да се копира и приложи.

 • Iliyana Dimitrova каза:

  Митко, бори се срещу насилието над хора щом не виждаш връзката между него и това над животните. Човек няма физическата издръжливост да „копае“ за всичко.Ти като видиш да бият дете на улицата, потърси институция, която да обърне внимание на проблема. Аз съм го правила. Без успех, а и дядото, който пребиваше хлапето ме обвини в няма да ти казвам какво. Някак си съм убедена, че точно този дядо трови кучетата пред блока, а като по-млад е смилал от бой и бабата.

 • lionki6 каза:

  а тези животни докато станат агресивни как ли са се чувствали,пребити и уплашени,без да разбират защо искат това от тях????време е вече хората да се замислят че не са господари на природата и че всяко деяние се връща като отговор.а какво ли щеше да бъде ако животните също имаха право да ни съдят…….?

 • Nickey Kolev каза:

  ако не уточниш и не се обосновеш, коментарът ти ще остане доста по излишен. Да не говорим за глупав/неуместен/тролски

 • Iliyana Dimitrova каза:

  Всяка подадена ръка за такава кауза е невероятна помощ. Помните ли на Spirit Of Burgas как момчетата от група DEFAULT облякоха тениските с надпис „Срещу насилието“? Необходимо е ние, малките хора да се намесим, когато държавата спи. Тогава нищо няма да е малко.

 • Милен Маринов каза:

  Поздравления Ясмин 😉 Прекрасен материал. Бих добавил и онези цигани , които хвърлят от мост магаре. Има клип във Вбокса Но , знаеш ли , тези същества , насилниците , защото такива „хора“ не мога да нарека , заслужават само едно- екотерористи да им причинят това , което те са причинили на животните. Да им инжектират антифриз. Да ги прострелят с арбалет. Да ги хвърлят от мост. Защото както добре е известно в България и да прокарат закон- никой не го спазва…

 • Nickey Kolev каза:

  Аз точно това се замислих, когато я прочетох – хубаво е, че това деяние се инкриминира, но доколко този факт ще спомогне за намаляване на насилието над животни е спорно. Разкриваемостта и ефективните присъди за убийствата на хора е ниска, пък камо ли над животни. Надявам се да не е поредния фишек..

 • Марио Додев каза:

  Това трябва да се качи на сайта, сега се сетих за тоя клип – толкова е МАЛОУМЕН!!!!

 • Елена Стоянова каза:

  Написах сходна, почти идентична статия публикувана в „Труд“ преди повече от 10 години, но едва през 2010 год. започнах да усещам че нещата се променят тук в България. Всеки ден чета за ARS и други организации помагащи на животните в беда, както и познавам все повече родители които не смятат че е адска забава децата им да бесят малки котенца..та мисълта ми е, че най-после мога да си отдъхна, че и ние ставаме хора!

  • Калина каза:

   Дали?
   Дано да си права!!!

  • Веселин Марков каза:

   Мъъъничко прибързан извод!Да-по-лесно ще намериш почти маргинални,за съжаление,групи от хора(с различен успех,респ.-с разл.численост),обединени около някакви-всякакви каузи,но само на думи.Опитай да ги събереш някъде,призови ги към някаква активност и ще ти стане ясно,че всичко е куртоазия и имитация!
   А да стигнеш до извода,че сме…по-хора-о-о-о!Такива и преди е имало,но в никакъв случай не са станали повече-че как да стане,най-малкото,без пример пред себе си,при този повсеместен,тотален срив на ценностите?!
   Аз също се разплюнчих,след като по телевизията показаха полицай,който в“свободното“си(и славаБогу!)време организира и реферира боеве на живот и смърт с кучета!А на“събитието“-жени и деца!Е-какво да очакваме от тези,понастоящем,деца?!Какво ще мислят и знаят те за полицията,за законите и спазването им,за агресията,насилието,убийствата,които наблюдават?Каква стойност ще има за тях живота?Още повече,че-всички отчитаме-наличието на закон не е спазване на закон!Не е важно само да се каже(най-често предЕвропа-ако въобще някой се интересува какви ги вършим,но по правило-формално,декларативно,а не функционално и действително),че има закон-трябваКОНТРОЛ-спазва ли се законът иКОНТРОЛ-наказват ли се нарушителите!Уви-единственият начин да накараш българина на каквото и да е,дори толкова логично,като спазването на правилата,е,като му бръкнеш в джоба!Но,в края на краищата,склонен съм,на фона на неработещата съдебна система,на минимален вариант-ЕДИН в затвора,но-в затвора!За назидание!Щом не може за всички…

 • Събина каза:

  глупости. 10 години живея в София, никога не ме е залаяло куче! Вероятно е защото не ги ритам, а ги храня, галя ги по главата и им говоря!Да, аз съм като лудите баби, обаче ако не бяха те, кучетата щяха да са още по-настроени с/у хората!

 • Nickey Kolev каза:

  Това, че ти живееш от 10 години в София и не те е лаяло куче, определено не означава че мен не са ме нападали, като живея в София от 27 години! Така че кое е глупост и кое не си го запази за себе си!Цял живот живея около кучета и котки, едва от 2 месеца нямам домашен любимец вкъщи и ми е за първи път. Това може да те възпре от последващи коментари дали ритам е така кучета по улиците..

 • Козата Ани каза:

  казват го хората, защото едното наистина е самозащита, другото е извратенящина. трябва и ние и другите да видим разликата, за да можем да се преборим!

 • Eli каза:

  Съгласна съм със Събина. Аз пък живея от 32 години в София. А съм живяла и 2год. в Коми – огромни, освирепяли от глад кучета на глутници, оцеляващи при – 40 градуса… Нито един път не съм хапана в живота си. Нито веднъж! А и не съм ритала куче: просто не ми се е налагало – мога да се разбера с тях без ритници. Да уточня само: Лей е едно, хапане – друго. Ние имаме право да си изкажем мнението, нали за това дращим по форуми, във ФБ… Е, и кучето има право да се изкаже. Не може да съдиш куче, че лае. Ми лаят си и толкова. Но ако знаеш как да се отнасяш с тях никога няма да бъдеш ухапан. Поне не от диво/бездомно куче.
  Докато човекът хапе – защото сме смахнати и извратени създания.

 • Веселин Марков каза:

  Ами права еЕли!ЗаМЕНе права!И мен не ме нападат,не са ме хапали!Откъде тая разлика-предположете!Дори няма значение имаш ли и гледаш ли някакво животно-това не значи,нали,чеТОможе да те гледа!Но еВЯРНО,че техните интереси и живот няма кой да защити-ние-ХОРАТА-смеПРИЗВАНИда го сторим!Това е сигурен белег на…човещина,на хуманизъм,ако щете!Това е само нищожна част от отговорностите,коитоПриродата ни е делегирала,когато сме заели най-високо място вЕволюцията!
  Ама тези думи нямат особен смисъл,ако човек не е узрял поне дотолкова,че да се подосеща и сам за всичко това!

 • Руми каза:

  Аз живот съм си в София,и да ви кажа явно вие не излизате рано сутрин по улиците на София.Работата ми е такава,че трагвам мнодо рано,тогава когато кучетата са на глутници,тогава когато нападат…против съм насилието,никога не съм ударила животно,изпитвам ужас от наежени бездомни.Но не може да продължава и никой да не ги прибира по домове.Никъде по света няма бездомни кучета,но имат защита над тях.

 • boqn каза:

  Както всяко нещо има две страни, така и тази статия. Преди месеци и аз бих я подкрепил безусловно и бих водил ожесточен спор срещу всеки друговерник понеже съм израстнал с кучета и котки. Случи се така, че спорихме с един приятел, който беше на мнение, че трябва да се направят хайки и да се изтрепят всички бездомни кучета. Отначало ми се стори супер нечовешки, жестоко и прочие. После той ми разказа за една история където кучета са изяли краката на една баба> http://www.slusham.com/kutcheta-izyadoha-krakata-na-baba-otetche.html и това много промени мнението ми. Естествено, че не са виновни животните, а стопаните които не ги хранят и ги оставят да озвереят, но представете си че това е вашата баба. Как бихте реагирали. Въобще да кажа накратко стигнахме до консенсус, че всяко куче, а дори и котка трябва да имат стопанин, който да се грижи за тях и да отговаря също пред закона. Историите са много, където глутница кучета нападат хората в градовете, познавам лично хора които са били нахапани. Който е живял в студентски град, знае за какво говоря. Значи като цяло съм съгласен със статията, ама трябва наистина не само жестокото ни отношение към животните да се промени, а да се променят и законите. Всяко (домашно)животно трябва да има стопанин останалите да се прибират в приютите и да се предлагат за осиновяване. Дори и в белите страни се процедира така, а животните които не намерят стопанин се приспиват. Много е кофти да решаваш дали едно същество да живее или умре, но просто съжителството в градска среда на хора и диви(подивели) животни е невъзможно. В много градове нещата са изтървани от контрол, за съжаление. И аз съм хранил бездомни котки и кучета, ама сега като се замисля едва ли съм им правил кой знае колко добро. В някои европейски страни дори е забранено да се хранят гълабите, понеже пренасят зарази. Не искам да прозвуча като някои които мрази животните, напротив обичам ги много. Но ако някое куче посегне на мен или на някой от близките ми, ми е ясно какво ще му се случи.

 • Козата Ани каза:

  Точно затова и Ясмин се е конкретизирала, виждам. И пак повтарям – едното е самозащита, другото е жестокост.
  Статистика на Пирогов: случаите с ухапвания са в 80% от случаите с домашни животни.
  Така че, осъждането на насилниците, не само законово, НО И МОРАЛНО, е път който трябва да извървим, всеки средно интелигентен човек осъжда насилието, нали така, Боян?

  • boqn каза:

   Ани, за съжаление света е жесток. „всеки средно интелигентен човек осъжда насилието“ – така е на хартия, практиката е друга, т.е. зависи как ми дефинираш насилие, защото ако погледнеш мащабно, това, че се изпомпват всички ресурси от земята, секат се неконтролирано дървета и тн. си е вид насилие срещу животинските видове, срещу хората и срещу бъдещите поколения. Тези действия обикновено стават с благословията на хора, които дори са повече от средно интелигентни. Мисълта ми беше, не да сме по набожни от папата, а да сме реалисти и да направим каквото можем. Да се седне и да се помисли какви закони могат да се приемат срещу жестокостта върху животни, но да се помисли и всяко животно да си има стопанин, за да може някой да отговаря за това животно, да се грижи за него. Тая жена дето са и изяли краката, няма да получи никакво обезщетение понеже кучетата се водят бездомни. Ако няма бездомни кучета, ако някой изверг посегне на куче, то тогава ще е посегнал срещу собствеността(попечителсвтото) на дург човек и ще трябва да плаща. А на бездомното куче кой ще му търси интересите? Или ще прикачим към всяко бездобно куче по една бабка, която да бди над живота му.. Когато храниш едно куче стопанин ли си му или не? Ваксинирано ли е, разнася ли зарази, ако уахпе нечие дете и детето почине, кой ще носи отговорност? Е та те, замислете се над тези въпроси.

 • Козата Ани каза:

  факт е, че съм абсолютно съгласна с теб. Всички аспекти, които си засегнал са жестокост. И трябва да ги осъждаме! Някой хубав ден с теб ще се запознаем и ще ти разкажа за моите битки. А долЕ има линк към интервю:)

 • Nickey Kolev каза:

  Бояне, според мен логиката не е във факта, че бездомното куче не е нечия движима собственост, а проблема е във пост-факта – че насилието води към насилие. Инкриминацията на това деяние е с цел не само да се спре насилието върху животните, а е с превантивна мярка да не се посяга върху деца, жени, мъже. Защото в студентски град както има глутници кучета, така има и глутници с интересни имена: „Боксьорите“, „Турците“ и т.н., които нападат по същия начин, по който нападат кучетата. Тия маймуни дали са собственост на някого? И дали не са почнали и те с налагането със сопи и камъни по псетата и котките до кофите?Така че не са кучетата навънка единствения проблем. В покера има един термин: Implied Odds /скрити шансове, скрити възможности/. Тук скрития проблем е именно, че насилието над животни е като коката – хареса ли ти, почваш да търсиш по-сериозен наркотик.

 • boqn каза:

  Няма спор, съгласен съм с теб. По другаде се целя – не става въпрос за собственост, а за отговорност. Щом държавата няма ресурс да се справи с „Боксьорите“, „Турците“ и тн., как смяташ, че ще се справи с жестокостта към животни. А гореспоменатите не са собственост на някой, но могат да се подведат под наказателна отговорност за действията ми. Те досега каквото са правили, ще си го правят дори като приемат закона за защита на животните, по простата причина, че няма да има кой да го прилага. Ако обаче няма бездомни животнки, тези индивиди на какво ще налитат, освен това вече споменах че има хора които се страхуват за себе си и децата си и затова са тръгнали да се оправят кой както му дойде, защото държавата е безпомощна. Та тези хора са целевата група, които просто са взели нещата в свой ръце по принуда, а не заради кеф. Освен това според мен българинът не е жесток или извратен човек, просто условията го правят такъв. Като живееш в джунгла, важат правилата на джунглата. В страната където живея в момента има още по-големи извратеняци от българите. Има случай на откраднати домашни зайци, които ги намират после с откъснати глави и изпита кръв и тн. Тези неща обаче се спреследват и наказват строго от закона тук. Дано така да станат нещата и в БГ.

 • Козата Ани каза:

  факт е обаче, че едното не пречи на другото. Нежеланието на институциите да работят не означава, че поне нормативно не е редно да имаме отговор.

 • Nickey Kolev каза:

  „Та тези хора са целевата група, които просто са взели нещата в свой ръце по принуда, а не заради кеф.“ – тва само не разбрах, за каква целева група говориш. Надявам се не целевата група на новия закон ;)Ясно е, че в основата на проблема, както изрази мнение и Анелия отдолу, е немърливостта на бг стопаните. Съгласен съм с теб, че ако не се дават предпоставки, т.е. няма животни на улицата, подобни извращения биха намаляли, но само в градовете. Насилието върху животните не се отнася само до бездомните кучета. Виж клипа с магарето. Какво се случва в селата, само хората там си знаят. Вицовете за секса с овцете и кравите сме ги чували всички, но не е смешно като разбереш, че е истина. Това имам предвид под превантивната мярка – чичо Йоцо от Конаре постоянно налага магарицата за кеф още от малък. Ма заедно с налагането на магарицата, после той налага жената, дъщерята и накрая се стига дотам, че с търнокопа убива всички. И това е защото като дете е гледал вуйчо си как разпаря котките в селото.

 • Козата Ани каза:

  понеже споменаваш сексуалните мераци. Имахме случай, съвсем скоро, куче системно насилвано сексуално от собственика си. Човекът си живее в квартал в София. И изглежда нормален.

 • Anelia Dikova каза:

  Това да не е кучето, което имаше и проблеми с очите? ;(
  Ужас, направо не мога да си представя що за изрод е това! :@ ;(

 • Anelia Dikova каза:

  Според теб едно гладно куче по-малко опасно ли е от едно нахранено? Да и аз мисля, че изхранването е абсолютно недостатъчна грижа! Когато храня улично куче, аз се грижа и за неговото обезпаразитяване, кастрация и лечение при необходимост, както и намирането на дом и стопанин (ако има късмет), но свидетелите на това, че го храня, няма от къде да знаят, че съм положила и други грижи и тази обществена нагласа срещу храненето на улични животни е нещо, което аз лично не одобрявам! Пък и когато са гладни е нормално да стават и по-агресивни, така че и това е причина за несъгласието ми. Да, разбира се, че не съм съгласна комшийката да храни всички кучета на квартала и те да се събират около моя блок, да се размножават неконтролируемо, да предават болести едно на друго без да бъдат лекувани…Но ето, че и това е тема с две лица. Ако около блока има 3 кастрирани кучета, които пазят територията си и не допускат навлизането на други непознати кучета в този район, не виждам защо да не ги храня.
  Относно избиването на уличните кучета или прибирането им в приюти: Уличните кучета живеят до 1, а максимум до 5 години в най-честите случаи. След кастрацията им те спират да се размножават и оставят поколение и при съвестно изпълнение на програмата „кастрирай и върни“ е логично най-много до 5 години да няма улични кучета. Да, ама не! Проблемът не е в моментните кучета, обитаващи улиците на милата ни родина, а в милите ни съграждани и съседи, които безконтролно изхвърлят „непослушните“ си домашни любимци „на свобода“, нежеланото поколение на некастрираното си куче, или пък безконтролно пускат дворното си куче да обикаля и опложда некастрираните кучки на съседите или пък уличните такива! Е, това май означава, че по-скоро трябва да се премахне източника на проблема, за да изчезне и самият проблем, а не да се убива по най-варварски начин и всичката тази агресия и жестокост в крайна сметка да се окаже, че не води до решение на проблема, а напротив-до задълбочаването му!!!! Защото възпитанието на агресия към уличните кучета, възпитава и на безотговорност към тях, а те съществуват именно заради тази безотговорност!!!!

 • boqn каза:

  до Ники, не се изразих много точно. Исках да кажа, че хората на които им липсват първите 7 години, така или иначе са изтървани и на тях трудно ще се повлияе, не закона да не важи за тях. А на останалите достатъчно интелигентни хора може да се повлияе, като се създадът нужните предпоставки да няма безпризорни кучета и котки.до Anelia, проблемът е комплексен. Тези животни трябват да имат стопанин, който се грижи и отговаря за тях. Теб един ден те има, друг ден те няма. Един ден ще му хвърлиш хляб на другия не. Един ден може да го сгази кола или да нахапе човек. Просто градовете ни не са пригодени за „диви“ животни, а кучетата едва ли биха оцелели извън градовете без помощта на хората. Нямам нищо против ако толкова ги обичаш кварталните кучета да ги осиновиш и да ги гледаш ако имаш възможност, но както при децата така и при домашните животни, грижата не означава само хранене, а и възпитание и носене на отговорност. За останалото съм съгласен, че голяма част от проблемите се дължат на безотговорност.

 • Nickey Kolev каза:

  Да, говорим си всички за едно и също нещо. Верно много се плюнчиме по един проблем, който е толкова комплексен, че не знам дали ще се роди мисъл, която да го обхване в целия спектър. Щото пак опираме до един екзестенциален проблем – човекът. Реално животното прави това, което трябва да прави – да брани себе си и оцеляването си. То няма място в градовете ни дотолкова, доколкото ние не сме на моралното и етичното ниво да съжителстваме с животното.

 • Anelia Dikova каза:

  Разбира се, че мястото им не е на улицата и трябва да имат стопани, но това, че те са там и без стопани е факт! Въпросът не е дали трябва или не трябва да са на улицата, а как да се стигне до там, че да ги няма. А прибирането им или убиването им не е решение. Би могло да бъде решение единствено, когато започне да се контролира и санкционира изхвърлянето на домашни любимци, едва тогава би могло да се говори за прибиране на уличните кучета в приюти. И сега се прибират, приютите се пукат по шевовете, изпращат се осиновени кучета от приюти в цивилизовани европейски държави почти ежедневно, но това по никакъв начин не личи, защото докато се намери дом на едно куче, се изхвърлят други 100!
  Относно храненето, написах го и по-горе в кои случаи одобрявам и в кои не.

 • Козата Ани каза:

  Заповядайте. Огледайте се. Ослушайте се. Осъдете извергите:
  http://www.youtube.com/watch?v=xfEAeYbQ3sU

 • БГ-то каза:

  Много добро клипче… В интерес на истината сравнението между куче и дете е много реална. Според кучешката психология кучето живее на мига. То не се интересува от миналото или бъдещето, а от настоящето. Възможно е да е запомнило определен човек като враг, недоброжелател, но ако този човек се покаже в друга светлина (с друга по-добра енергия), кучето може да започне да му вярва и дори този човек да му стане пръв приятел. В този ред на мисли, към кучето трябва да се отнасяме на мига – ако тръгне да прави нещо, което не е редно, трябва да го спрем и да му покажем, че тези негови действия са нежелани. Това е възпитание.Най-често хората си мислят, че като се върнат на следващия ден (или след часове, или дори минути) и го набият, кучето ще е разбрало какво лошо деяние е направило. Но всъщност реалността е друга – кучето разбира, че този човек е недоброжелателен – въобще няма да му мине през главата, че то е виновно за побоя над себе си?!. Друга важна грешка, която човек прави е – да бие… и да гони… Това не е решение, защото това не показва на кучето, че неговите Действията са нежелани, а показва, че самото куче е нежелано – по-този начин то няма да се научи как да живее сред хора… да се интегрира, ако щете. Нужен е добре обмислен и логичен подход от страна на хората/обществото да научат как кучетата могат да съжителстват с хората. Мислите ли, че кучетата са достатъчно интелигентни, за да се научат сами? А хората достатъчно интелигентни ли са да се научат как да се държат с кучетата и как да ги възпитават?Гледайте сериите на Cesar Millan „The Dog Whisperer“ (Говорещият с кучета). Той може да ви научи на някои и други „трикове“.

 • Веселин Марков каза:

  О,да!Идеята заСизърМилан е великолепна!Дори един епизод да гледате-ще схванете основните положения във взаимоотношенията човек-куче!Сизър е много убедителен,очевидно и компетентен и обяснява причините за действията си!Ще научите,че не е голяма философия да общувате лесно и“правилно“дори и с“трудни“животни!Просто чувайте инстинктите си!Кучето ще ви се отблагодари щедро!
  В същия момент си мисля,как ли изглежда всяко от тези писания на някой,който просто мрази животните?!Нали знаете,че има и такива хора?!Какви ли тъпотии им минават през ограничените мозъци,какви ли чувства обладават ограбените им,огрубели души?!Колко ли безсмислени им се виждат нашите“страсти“?!Това са тези,на които,без да им мигне окото,са в състояние да убият по какъвто и да е начин всякаква живинка!В техните редици са и“героите“на десетките“черни“репортажи по-горе!Тях какво да ги правим?
  Колко целеустремени и мотивирани са тези изверги и колко бездейни и посредствени сме ние,от които може да се роди реалната защита на онеправданите животни-уви!
  Само си спомнете по“Animal planet“какви организирани служби вършат тази работа в“белите“държави и какви наказания,за какви нарушения и на какви“стопани“се налагат!В това число-И ЗАТВОР!
  Виждате ли това положение у нас?!Как го виждате?