Кухнята е сърцето на всеки ресторант и движеща сила зад успеха на този бизнес. Дори да наемете най-опитният и известен готвач да работи за Вас, ако кухненското Ви оборудване не е на ниво, сте обречени на провал още преди да отворите врати. Независимо дали стартирате бизнеса отначало или ремонтирате вече функционираща кухня, ще е нужно да планирате местоположението на основното оборудване, зоните за подготовка и съхранение, мивките и съдомиялните машини. С напредването на работата ще е нужно да правите корекции и компромиси, да се съобразявате с бюджета и свободното пространство.

Броят на масите в залата за хранене, както и сложността на менюто са определящ фактор за това какви точно уреди са Ви нужни. Ако персоналът Ви изпълнява множество поръчки за отрицателно време, всички необходими продукти и съдове трябва да са им под ръка. За специализирани ресторанти с тематична кухня (френска, италианска, руска) е необходимо повече пространство с отделни хладилници за по-скъпите съставки и достатъчно място за количка за сервиране.

Уреди за професионален ресторант

Професионално е синоним за безкомпромисно. Ресторантите от висок клас винаги се стараят да приготвят повечето от ястията в менюто си на място. Това означава, че ако предлагате италианска паста, трябва да разполагате с машина за месене, за разточване, за рязане и уред за варене на паста. Същото важи за пиците – нужен Ви е втасвател, неутрален плот за разточване, фурна за пица (за предпочитане на дървени въглища) и подвижен стелаж за тавите.

На практика, в професионалната кухня всички уреди са логично свързани помежду си. Не е достатъчно просто да купите конвектомат. Първо Ви е нужен надежден доставчик, подходящ хладилник, предварителна подготовка и едва тогава можете да пристъпите към готвенето. След като храната бъде композирана в чиния и оставена на плота, тя не се сервира веднага. Вкусът се изменя с всяка изминала минута и Ваша основна задача като съдържател на ресторант от висок клас е да сте сигурни, че ястието ще остане същото от първата до последната хапка. На помощ идват софткукъри, циркулатори за сос и незаменимото бен мари.

Професионално кухненско оборудване от ProfektaKitchen

Хладилниците за напитки, охладителите за вино, ледогенератора и машината за кафе могат да се намират на достъпно място, по-близо до клиентите, или в междинен пункт, обслужващ кухнята и основната зала.

Уреди за малък, натоварен ресторант

Плотът е основното работно място на персонала и всичко необходимо трябва да е съобразено с неговата височина. Печките могат да са електрически или на газ, а също така и с фурна. Ако фурната и котлона се използват по едно и също време, ще е неудобно за персонала. Винаги подреждайте уредите за топлинна обработка във формата на “X” и се уверете, че имате аспиратор поне за скарата (плочата). Скарата и котлоните могат да се намират на една линия, докато печката, фритюрниците и останалите електроуреди – от другата. Мивката и съдомиялната са най-далеч (особено от врялото олио), но достъпът до тях трябва да е улеснен.

При малката кухня е препоръчително хладилниците да се намират под плота, така че персоналът да има бърз и лесен достъп до храната. Останалите продукти също могат да се държат в шкафове или по стелажи. Подправките и подготвените зеленчуци се държат в метални или PVC контейнери на една ръка разстояние. Тиганите, чиниите и купите се съхраняват на високо, също на ръка разстояние. За всичко останало, което се ползва по-рядко, съхранявайте на високите стелажи, но винаги дръжте степенка (стълба) наблизо.

Уреди за закусвалня

За разлика от традиционния ресторант, при заведенията за бързо хранене клиентът вижда как се приготвя поръчката му. Персоналът и клиентите са разделени от топли или охлаждащи витрини с метални контейнери. Единствено дюнер/гирос машините се намират по-близо до клиентите, докато фритюрниците, гофретниците, плочите за катми и хот дог уредите са поставени възможно най-далеч. Препоръчително е в подобни заведения да има поне два аспиратора и минимум два хладилника.