Среброто е вид ценен метал. Той се нарежда на второ място по цена и търсене – след златото – сред благородните метали както във вид на бижута, така и като инвестиционен продукт.

Макар покупката на този актив все още да не е толкова популярна, тя определено си заслужава. Според финансовите експерти, среброто е идеален продукт за диверсифициране на портфейла. Останете с нас, за да ви разкажем повече подробности по тази интересна, а и доста доходоносна тема.

Какво представлява инвестиционното сребро?

Не всяко сребро е инвестиционно сребро. Така например, сребърните обеци, медальони, гривни, синджири и други аксесоари не представляват финансов актив. Единственото изключение от това правило са ценните антики, но и при тях си има определени специфики, които така или иначе не са обект на нашия разговор днес.

Под инвестиционно сребро разбираме сребърните кюлчета и монетите. По отношение на монетите обаче трябва да се направи едно уточнение. Не всяка монета, съдържаща сребро, е инвестиционен продукт. Само точно определени и сечени от конкретни дворове, са обект на финансовите пазари. Така че, при инвестиране в сребро трябва да внимавате какво точно купувате.

Сребърните кюлчета представляват изцяло или почти чисто сребро във вид на правоъгълни плочи. Те се различават както по произход, дизайн и тегло, така и по фактора унция. Разбира се, четири унции сребро са на по-висока стойност от една унция.

При монетите цената не зависи само от нейното тегло и количество чисто сребро. Годината на нейното сечене, както и мястото, от което произлиза, броят в един тираж и т.н., са все фактори, увеличаващи или понижаващи стойността на актива. Изключително редките сребърни монети като инвестиция могат да са на значително по-висока цена от скорошно издадени такива, та макар и по-тежки.

Какво е диверсификация?

В областта на трейдването и на финансовите пазари терминът диверсификация има изключително значение и широко приложение. Експертите го определят като начин за редуциране на риска.

По-конкретно, чрез диверсификация се постига баланс между отделните активи. Колкото повече различни видове има, толкова повече се покрива риска на всеки от тях. Не е случайно, че повечето специалисти постоянно препоръчват като основно правило за инвеститорите е да разнообразяват своето портфолио.

Ако се купуват само акции, например, има голяма опасност при колапс на пазара всички спестявания да се стопят. Но ако в портфейла има налично и сребро, то покрива до известна степен подобен риск, защото се явява като мост между отделните притежавани продукти.

Защо да изберем среброто за диверсификация на портфейла?

Много са причините да изберете именно среброто за диверсифициране на вашия портфейл. Ето и най-основателните от тях:

  • За разлика от златото, среброто е със сравнително по-ниска цена и можете да постигнете диверсификация и с ограничен бюджет;
  • Дори да притежавате само активи под формата на благородни метали, отново постигате диверсификация – например, ако досега сте търгували само със злато, можете да разнообразите със сребро;
  • Среброто има специфична природа. То не е само метал за изработка на бижута и финансов инструмент. Среброто има специфична роля в промишлеността, поради което и търсенето му е относително постоянно. Металът все пак се използва в изключително разнообразни индустрии – от фотография и ИТ до медицина, производство на батерии и други;
  • Сделките с инвестиционно сребро са подходящи и за начинаещи. Това е гъвкав финансов инструмент. На първо място, за да започнете да инвестирате в сребро, не са ви нужни нито специфични знания, нито посредник. Можете да закупите актива дори онлайн чрез надежден брокер. На второ място, собствеността на този финансов продукт се прехвърля изключително лесно и бързо – само чрез предаване на владението. На практика, дори можете да подарите такъв актив, без да е нужно да минавате през нотариуси, счетоводители и други специалисти;
  • Последно, но не по важност среброто е със сравнително стабилна цена, която в даден момент може да ви донесе печалба и със сигурност, спасява спестяванията ви по време на инфлация. С него можете лесно да хеджирате.

Ако решите да търгувате със сребро, първото и най-важното нещо за вас като задача е да намерите надежден брокер. От там нататък всичко зависи от вашия бюджет и инвестиционен нюх.